donderdag 25 juni 2009

Innovatiecongres Veiligheid

In van Nelle's Ontwerpfabriek in Rotterdam vond op 24 juni het Innovatiecongres Veiligheid: De blik op de toekomst van een veilig Nederland, plaats. Na het onderstrepen van het belang van innovatie door minister Guusje ter Horst (BZK) waren er diverse workshops en kon een bezoek worden gebracht aan een innovatieplein, waar interessante innovatieve ontwikkelingen werden getoond. Het betrof zowel bijdragen van het bedrijfsleven als projecten, die binnen de overheid in gang zijn gezet. Leuk ook om gedurende de dag zoveel netwerk bekenden te ontmoeten en te spreken.
Mijn interesse lag vooral op het gebied van netcentrisch werken. De workshop Roadmap Subarena Geïntegreerde Systemen had mijn aandacht getrokken. Een beetje teleurstellend om te zien dat het 10-jaren programma langs 4 technische thema's was ingericht, met nauwelijks aandacht voor de vraagsturing. Waar heeft de gebruiker behoefte aan? Waarom geen vragen als: "Stel voor dat de techniek kan voorzien in..., wat zou dat dan betekenen voor jouw taakuitvoering, je processen en je organisatie? Ook de systematische ordening van de informatievelden naar individuele gebruikers, naar operationele of beleidsteams ontbrak. Evenmin was duidelijk hoe met een soort 'stofzuiger'-actie diverse in het land ontwikkelde kleine innovaties hun plek in het programma zullen kunnen krijgen. Ik heb in ieder geval nog wel mijn warehouse concept aangereikt, waarbij iedere gebruiker in kaart brengt vanuit welke informatievelden hij of zij informatie nodig heeft of kan hebben en net doet of deze velden van hem of haar zijn. In ieder geval moet onder aan te geven condities van tijd, inhoud, periodiciteit en omvang kunnen worden aangegeven hoe de behoefte aan informatie ligt. De 'gebruiker' moet zich geen enkele zorg maken over het eigendom of de voortbrenging van de informatie. Alleen dienen met de (virtuele) warehouse manager afspraken te worden gemaakt over de beschikbaarheid en kwaliteit. Met een dergelijk tool kan systematisch over de eigen grenzen worden gekeken en kan een prima basis worden gelegd voor effectief netcentrisch werken.
Als deelnemers krijgen we nog een verslag. De huidige aanpak heeft wel heel veel weg van een platform om de subsidiestroom te kanaliseren.
'
s Middags in en workshop verkend in hoeverre er behoefte is aan een burger alerteringssysteem. Het heeft best aantrekkelijke kanten, maar moet wel nadrukkelijk in een netcentrische aanpak worden geplaatst anders komt er weer een systeempje bij (en o die arme meldkamer operator!). Eens te meer blijkt er een toekomst voor professionele informatiemanagers. Eigenlijk zou de meldkamerfunctie allang een aparte discipline moeten zijn om nog maar niet te spreken over het aantal (onnodige) meldkamers.
Aan het eind van de dag werden nog innovatieprijzen uitgereikt. Het deed me plezier om te zien hoe met een snelle en effectieve koppeling van datasystemen de politie Groningen de prijs won. Alles bij elkaar wel een dag voor inspiratie.